10 CONTROVERSE DESPRE EPILAREA DEFINITIVA

Deoarece este una dintre cele mai solicitate proceduri estetice, in jurul epilarii definitive s-au creat o serie de controverse. In cele ce urmeaza, dorim sa prezentam consensurile medicale internationale privind raspunsul pentru cele mai frecvente nelamuriri legate de epilarea definitiva intalnite in practica zilnica:

1. Epilarea cu laserul este mai eficienta decat cea cu lumina inalt pulsata? – ADEVARAT

Laserele pentru epilare au aparut in urma cu aproximativ 50 de ani si de atunci s-au perfectionat in mod continuu, astazi laserul Alexandrite al companiei Syneron-Candela fiind considerat de studiile medicale “standardul de aur” la care se raporteaza eficienta altor aparate. Aparatele de lumina inalt pulsata (IPL, BBL, SPL etc) au o putere mica de patrundere in piele si ca atare nu pot elimina decat firele de par superficial, celalalte ramanand intacte.

2. Acelasi aparat cu lumina inalt pulsata poate trata si acneea, petele, sa inchida porii si sa elimine si firele de par? FALS

Pentru fiecare dintre afectiunile de mai sus este nevoie de un alt aparat cu lumina inalt pulsata care sa emita culori diferite in functie de problema (cromoforul!)pe care dorim sa o tratam, astfel: pentru tratarea acneei este nevoie de aparate cu lumina inalt pulsata care sa emita culoarea albastru-violet, pentru disparitia petelor maro, rosii si imbunatatirea texturii pielii aparatele trebuie sa emita culoarea verde, iar pentru eliminarea firelor de par este nevoie de aparate ce emit culoarea rosu-galben.

3. Eliminarea firelor de par cu laserul este definitiva? ADEVARAT

Da, laserul distruge definitiv un numar de fire de par la fiecare sedinta. Dar organismul poate produce noi fire de par datorita diferitelor dereglari, sarcina, medicamente etc, sau uneori de cauza necunoscuta, atunci epilarea definitiva nu este completa pentru ca in anumite zone ale corpului (in special fata si gatul) apar noi fire de par. Laserul distruge doar firele de par existente, nu are rol in reglarea hormonala sau a altor probleme medicale!

4. Numarul sedintelor pentru o zona poate fi estimat de la inceput? FALS

Numarul sedintelor este doar orientativ, tinandu-se cont de varsta persoanei, sexul, dereglarile hormonale, zona anatomica ce trebuie epilata(cel mai bine raspund gambele, axilele si zona bikini si cel mai putin fata, gatul, membrele superioare si coapsele) etc.

5. Epilarea definitiva este doar o procedura estetica? FALS

Nu, ea poate fi utilizata cu scop terapeutic pentru foliculita persistenta sau chistul pilonidalsacro-coccigian la barbati.

6. Pot sa fac foliculita datorita epilarii definitive? FALS

Dupa epilare porii cutanati raman deschisi pentru o perioada de 1-3 zile in functie de grosimea firului de par epilat (zona epilata are un aspect iritat!). Infectia poate apare datorita aplicarii machiajului in zona epilata, transpiratiei, frecarii cu hainele stramte, expunerii la praf, igienei precare etc.

7. Este adevarat ca pot sa fac lunar sedintele de epilare? FALS

Ritmul efectuarii sedintelor de epilare definitiva nu este negociabil, el este legat strict de fazele ciclului pilar care sunt unice pentru specia umana si nu are legatura cu tipul aparatului folosit, puterea acestuia etc. Astfel, la nivelul fetei si gatului sedintele se pot face la un interval de 2-4 saptamani, la nivelul bratelor, axila, torace, abdomen intervalul dintre sedinte trebuie sa fie intre 6-8 saptamani, iar la nivelul zonei bikini si membrele inferioare acestea trebuie spatiate la 8-10 saptamani. In caz contrar, pielea poate avea de suferit!

8. Este posibil ca in urma epilarii unei zone sa creasca parul in alta zona a corpului? FALS

NICIODATA, deoarece actiunea aparatelor de epilat este strict pe zona unde sunt aplicate, nu si la distanta! Daca epilam parul de pe fata, nu va creste si nici nu va cadea parul de pe gat, axila sau picioare.

9. Exista zone ale corpului care raspund mai bine la epilarea definitiva comparativ cu altele? ADEVARAT

Intr-adevar, sunt zone (in special fata, gatul, coapsele la femei si toracele la barbati) unde prezenta parului in exces poate reprezenta o problema medicala, nu doar estetica si trebuie tratata ca atare prin colaborarea cu medicul endocrinolog si/sau ginecolog. Acestea sunt numite medical zone androgen-dependente, iar eficienta epilarii definitive este mai redusa comparativ cu zonele non-androgen depenedente (gambele, axila, zona bikini).

10. Pot sa apara reactii adverse datorita epilarii definitive? ADEVARAT

Da, dar acestea sunt in general minore si trecatoare, cum ar fi: roseata zonei pentru cateva zile, pruritul, mici cruste, pete albe sau maro, foarte rar cicatrici.

Conf. Univ. dr Simona Ianosi
Telefon: 0351 178 448; Tel/fax: 0251 414 700
Mobil: 0723 736 475
Program: LUNI – VINERI 09.00 – 19.00
SAMBATA 09.00 – 14.00
Să fiți sănătoși și frumoși !