
Gastroenterologie
Gastroenterologia este specialitatea care se ocupă cu investigarea și buna funcționare a tractului digestiv și a anexelor acestuia (prin mijloace ecografice și endoscopice de înaltă calitate și rezoluție), atât în scop diagnostic, cât și terapeutic.
Servicii oferite

Ecografia abdominală
Ecografia abdominală este examinarea non-invazivă, repetabilă, cu o acuratețe înaltă de examinarea a ficatului, colecistului și căilor biliare, pancreasului, respectiv splină și rinichi.
Endoscopia digestivă
Endoscopia digestivă este investigația “de aur” în examinarea tubului digestiv, care permite evaluarea video (non-iradiantă) în timp real, cu mare acuratețe a mucoasei tubului digestiv. Aceasta are rol în prevenția, diagnosticul sau tratamentul leziunilor esofagiene, gastrice, duodenale, respectiv colo-rectale și intestinale.
Endoscopia digestivă superioară este o procedură minim invazivă, prin care se examinează esofagul, stomacul și duodenul. Examinarea se realizează cu ajutorul endoscopului format dintr-un tub flexibil, subțire, cu o camera video cu dimensiuni reduse în vârf.
Medicul gastroenterolog va introduce endoscopul în cavitatea bucală a pacientului, apoi va avansa în esofag, stomac și duoden, iar imaginile video vor fi vizualizate pe un monitor.
În timpul endoscopiei, dacă există indicație, se pot preleva biopsii. Fragmentul de biopsie se poate preleva dacă există leziuni sau pentru depistarea infecției cu Helicobacter Pylori (principalul factor de risc pentru cancerul gastric).
Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia) este o procedura endoscopică prin care se examinează tractul digestiv inferior din care fac parte rectul, colonul (sigmoid, descendent, transvers, ascendent) și cecul, respectiv ultima porțiune a intestinului subțire (ileonul terminal).
Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia) se poate efectua pentru a depista și trata următoarele afecțiuni:
În general, se recomandă efectuarea colonoscopiei la 4-5 ani persoanelor cu vârstă peste 45 de ani sau mai devreme în cazul rudelor de gradul I al pacienților cu neoplasm colo-rectal sau în prezența “semnelor de alarmă” (anemie, sângerări, scădere ponderala) etc. În cazul celor care prezintă un risc crescut de cancer de colon sau rectal, este nevoie că investigația să fie repetată cu o frecvență mai mare.
Pregătirea înainte de colonoscopie
Cu 3-5 zile înainte de ziua explorării este interzis să se consume cărbune medicinal, preparate de fier, semințe, roșii, struguri, pepene verde, în general legume sau fructe cu samburi sau coajă !
În ziua dinaintea explorării se poate mânca obișnuit, numai până la ora 14:00!
Pregătirea și administrarea soluției purgative:
Începând cu ora 16, în ziua dinaintea examinării, se beau 3 litri FORTRANS (fiecare plic de Fortrans se va dizolvă într-un litru de apă plată), într-un ritm cât mai constant.
După pregătirea soluției prin dizolvarea plicurilor în apă, se agită periodic sticlele înainte de a bea!
Ritmul lent, constant, previne balonarea abdominală, greața și vărsătura (această din urmă nu este de dorit deoarece se pierde din substanță activă). Dacă aceste senzații apar, dar sunt tolerate de pacient, nu se impune întreruperea pregătirii.
De exemplu, dacă apare senzația de greață în timpul consumării soluției de Fortrans, poți face o pauză de 15-30 minute și apoi relua pregătirea.
Dacă gustul soluției este greu tolerabil se poate adaugă zeamă de lămâie, zahăr și, în general, orice fel de lichide limpezi (ceaiuri, sucuri de grapefruit, portocale – fără pulpă de fructe).
În ziua explorării, se bea 1 litru Fortrans (1 plic într-un litru de apă plată). Se recomandă să se termine pregătirea cu 3-4 ore anterior sosirii în clinică!
În final, obiectivul este eliminarea unor scaune apoase, limpezi. Consumând aceste soluții purgative vei avea multiple scaune diareice, ultimele apoase, care pot determina iritație la nivel anal.
Pentru prevenirea acestei iritații locale, se recomandă băi cu apă călduță după fiecare scaun, folosirea de șervețele umede pentru toaletă locală sau chiar unguente antiiritative (de exemplu, Bepanthene).