Medicină internă

Medicina internă este o specialitate medicală care are ca scop prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor interne la adulți, integrând noțiuni din numeroase alte specializări medicale.

Medicina internă privește organismul ca un tot unitar, analizând fiecare detaliu și simptom pentru un diagnostic clar și tratamente nechirurgicale eficiente.

La Centrul Medical Dr. Ianoși, echipa de Interne înseamnă medici cu experiență, empatici, care colaborează pentru a oferi pacienților o evaluare corectă și completă și un tratament corespunzător.

Servicii oferite

  • Consult de specialitate;

  • Plan investigațional complet (analize de laborator uzuale și analize de medicină internă specifice, în funcție de simptomatologie și istoricul medical);

  • EKG – cu interpretare;

  • EKG – cu interpretare;

  • Ecografie abdomino-pelvină;

  • Eliberare documente medicale: referat medical, scrisoare medicală, rețete compensate și gratuite.
Prof. univ. dr. Daniela Neagoe

Medic primar Medicină Internă

Dr. Anca Farmazon

Medic primar Medicină Internă

Dr. Lorena Mustață

Medic specialist Mediciă Internă

Programări la telefon 0351.178.448

Ecografia abdominală

Ecografia abdominală este o metodă de evaluare care folosește ultrasunete, pentru a oferi imagini precise ale structurilor analizate, arătând dimensiunea, forma și consistența organelor din cavitatea abdominală.

Printre cele mai importante organe evaluate la examinarea ecografica se numară ficatul, vezicula biliara, splina, pancreasul, rinichiul, prostata, ovarul, uterul, și vezica urinară.

Ce boli se pot depista prin intermediul ecografiei abdominale?

Principalele afecțiuni care pot fi depistate sunt:

  • Calculii biliari (litiază la nivelul vezicii biliare), precum și inflamația peretelui vezicii biliare (colecistită), dilatații, tumori sau abcese ale sistemului biliar;

  • Ciroză hepatică, steatoză hepatică, chisturile, abcesele și tumorile hepatice, precum și metastazele hepatice provenite din tumori primare localizate la nivelul altor organe din corp;

  • Calculi renali (litiază renală), dilatații ureterale sau pelvine, tumori, atrofii renale, malpoziții renale, chisturi, malformații renale sau alte afecțiuni ale vezicii urinare.

Aparatură

Echipamentele de care dispunem sunt din gama premium, de generație nouă, atât pe partea de ultrasonografie, cât și pe partea de electrocardiografie.

Boli tratate în cadrul specializării

Principalele afecțiuni tratate și diagnosticate de către medicul internist sunt:

Inima: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, insuficientă cardiacă.
Plămâni: bronșită cronică , astmul bronșic, BPOC, pneumonie, traheobronșita acută, sarcoidoza, depistare cancer.
Stomac: gastrită, ulcer, boală de reflux, depistare cancer.
Ficat: hepatită cronică , ciroză , steatoză (ficat gras), dischinezie și calculi biliari (pietre), depistare cancer.
Pancreas: pancreatita acută/cronică
Colon: colon iritabil, depistare cancer.
Rinichi: litiază renală (nisip și pietre), infecții urinare, pielonefrita , insuficientă renală cronică (primul stadiu).
Sânge: anemii, depistare alte boli mai grave (limfoame, leucemii).
Schelet osos și articulații: reumatisme degenerative și inflamatorii, poliartrită reumatoidă, osteoporoză.
Metabolism: dislipidemie (colesterol crescut), guță, diabet și boli ale tiroidei.
Boli de sistem: lupus, sclerodermie, vasculite (boală Wegener etc.)

Recomandări pacient

Înainte de efectuarea unei ecografii abdomino-pelvine, se recomandă să urmezi pașii specifici pentru această procedură, astfel încât imaginile obținute să aibă o calitate cât mai înaltă, iar interpretarea să fie cât mai exactă.

Organele din abdomen pot fi examinate mai dificil dacă intestinele sunt pline cu aer.

Pentru a ușura trecerea ultrasunetelor și pentru a permite vizualizarea precisă a tuturor detaliilor, pacientul trebuie să țină cont de următoarele:

1. se recomandă administrarea a 2 pastile de Espumisan în seara de dinaintea ecografiei și în dimineața zilei când pacientul se prezintă pentru investigație;

2. vezica urinară trebuie să fie plină în timpul ecografiei abdominale, deci este indicat ca pacientul să bea apă plată și să nu urineze cu aproximativ 30 de minute înaintea investigației;

3. pacientul nu va mânca în ziua examinării, înainte de efectuarea ecografiei și până la terminarea acesteia.

Rezultatul ecografiei și interpretarea acesteia vor fi comunicate de către medicul specialist, imediat după realizarea investigației. În plus, pacientul va primi și raportul scris al serviciilor medicale de care a beneficiat.