Chirurgie generală

Chirurgia generală este cea mai vastă ramură chirurgicală al cărei abord primar este abdomenul, ale cărui organe pot fi tratate în manieră clasică dar și pe cale laparoscopică. De asemenea, chirurgul general intervine în tratamentul bolilor tiroidei, glandei mamare, varicelor membrelor inferioare, dar este implicat în numeroase alte patologii de graniță (cu ginecologia, urologia, chirurgia vasculară, oncologia etc).

În cadrul Centrului Medical Dr.Ianoși am creat un puternic departament de chirurgie în care realizăm, practic, orice intervenție care face parte din apanajul chirurgiei generale. Dintre acestea, avem câteva domenii în care excelăm:

  • tratamentul bolii venoase cronice a membrelor inferioare – consultații, ecografie venoasă, scleroterapie, ablații endovenoase de vene safene (radiofrecvență, laser, glue), miniflebectomii, safenectomii în manieră clasică etc;
  • chirurgie laparoscopică;

  • chirurgia sânului, incluzând aici posibilitatea depistării ganglionului sentinelă;

  • chirurgia peretelui abdominal (hernii, eventrații) care se poate aborda atât pe cale clasică cât și prin laparoscopie;

  • chirurgia tiroidei;

  • chirurgie dermatologică, cu accent pe tratamentul chirurgical complex al tumorilor (carcinoame, melanomul malign), cu posibilitatea identificării și exciziei ganglionului sentinelă.

Beneficiem de condiții de tratament și spitalizare deosebite. În spitalul nostru se află cel mai modern bloc operator din Oltenia conceput la standarde europene. Spitalizarea se realizează în saloane de unul sau două paturi, iar organizarea s-a dorit a fi făcută astfel încât pacientul să se simtă mai degrabă în propria locuință decât într-un spital.

Patologii abordate

Intervențiile chirurgicale în ambulatoriu – presupun, de obicei, intervenții care se desfășoară sub anestezie locală și au rolul de a evacua eventuale colecții hematice, seroase sau purulente ori de a exciza anumite tumori cutanate (nevi, papiloame) sau subcutanate (chisturi, lipoame).

Tratamentul abceselor cutanate: chist sebaceu infectat, abcese și fistule pilonidale infectate, abcese și fistule ano-perianale poate fi, de asemenea, efectuat în condiții de policlinică.

Diferite tratamente reparatorii cutanate (cicatrici, plăgi etc) ca și tratamentul fimozei (fimectomie) sau frenotomia se pot aborda fără o spitalizare propriu-zisă. La fel tratamentele podologice: unghia încarnată, verucile plantare.

Tratamentele cu laser CO2 reprezintă un progres major în tratamentul chirurgical al patologiei cutanate în principal datorită rezultatelor estetice superioare. Până nu demult, cauterizările și rezecțiile diverselor leziuni cutanate (papiloame, cheratoze, fibroame, condiloame, xantelasme, rinofima, etc.) erau realizate folosind electrocauterul sau radiocauterul. Introducerea laser-ului în tratamentul acestor leziuni reprezintă un progres important.

Tratamentul complex al bolii venoase a membrelor inferioare (laser transcutanat, scleroterapie, ablație endovenoasă cu glue, laser sau radiofrecvență, safenectomie, miniflebectomii etc.) – Boala venoasă cronică a membrelor inferioare (cunoscută popular ca varicele membrelor inferioare) reprezintă una dintre cele mai frecvent întâlnite patologii, peste o treime din populație prezentând o formă sau alta de vene varicoase și circa 1-2% din populație prezentând, în cursul vieții, un ulcer de gambă.

Tratamentul bolii venoase se poate face în multe moduri, niciuna dintre tehnici nefiind perfectă. În cadrul spitalului nostru există multe posibilități de tratament, adaptate stadiului bolii. Pentru venectazii există posibilitatea tratamentului (de obicei cu viză estetică) cu laser transcutanat. Varicele propriu-zise pot fi abordate atât nechirurgical, prin scleroterapie (injecții agenți sclerozanți în venele varicoase) cât și chirurgical.

În cadrul spitalului nostru tratamentul chirurgical așa-zis clasic, prin smulgerea venei safene, este înlocuit de aborduri endovenoase (radiofrecvență, laser sau, cel mai nou, cianoacrilat glue) care se fac sub anestezie locală, pacientul fiind capabil să facă mișcare (să se plimbe) imediat după operație!

Tratamentul minim invaziv al hemoroizilor – se poate efectua în condiții de ambulator, cu/fără anestezie locală. Anumite tratamente aplicate hemoroizilor (ligaturi hemoroidale, laser, trombectomii etc.) pot fi efectuate fără a fi nevoie de o spitalizare continuă a pacienților, ceea ce limitează timpul petrecut de către aceștia în spital dar și potențialele infecții intraspitalicești care pot rezulta. Tratamentul altor patologii ano-perianale ce pot fi tratate în spitalul nostru (hemoroidectomie, fistulectomie anală, cura chirurgicală a fisurii anale, cura chirurgicală a bolii pilonidale) pot necesita zile de spitalizare postoperatorie.

Tratamentul patologiei peretelui abdominal: cura herniei inghinale / ombilicale / epigastrice – pe cale clasică / laparoscopică, cura eventrației (deschis sau laparoscopic) – Herniile și eventrațiile sunt boli frecvent întâlnite în patologia chirurgicală, tratamentul lor fiind eminamente chirurgical. În cadrul spitalului nostru se folosesc cele mai moderne modalități de tratament care presupun plastii cu materiale sintetice (plase) ce refac și întăresc peretele abdominal. Operațiile se pot face, în funcție de situație, atât în manieră clasică, deschisă, cât și laparoscopic.

Chirurgie abdominală în manieră clasică sau laparoscopică (colecistectomie, apendicectomie, rezecții gastrice, colectomii etc.) – În cadrul Centrului Medical Dr.Ianoși se practică orice tip de intervenție chirurgicală abdominală. Multe dintre aceste intervenții se pot efectua pe cale laparoscopică, ceea ce implică o reducere semnificativă a duratei spitalizării și a recuperării pacientului.

Chirurgie ginecologică (atât în manieră clasică cât și laparoscopică): tratamentul chirurgical al RVP (Ruptura veche de perineu), histerectomii, anexectomie / chistectomie ovariană etc – Chirurgia ginecologică, realizată în echipă mixtă (ginecolog-chirurg) reprezintă, de asemenea, o zonă de referință pentru spitalul nostru. Multe dintre aceste intervenții se pot aborda în manieră laparoscopică.

Tiroidectomia – Tratamentul bolilor tiroidei se poate realiza în cadrul departamentului de endocrinologie (cu ambulator și spitalizare de zi). Există situații care necesită abord chirurgical (tumori tiroidiene, noduli hipertiroidieni, guși la care tratamentul medical devine insuficient). Acestea sunt tratate în cadrul departamentului de chirurgie unde se efectuează tiroidectomia cu evaluarea anatomo-patologică (și imunohistochimică) a acesteia.

Tratamentul patologiei mamare: puncție mamară ecoghidată, excizii conservatoare ale sânului, mastectomie radicală pentru neoplasm mamar, identificarea ganglionului sentinel – Patologia mamară este întâlnită de multe ori în practica medicală. Avem posibilitatea de a investiga orice leziune a sânului prin elastografie (o formă avansată de ecografie mamară) dar și de a efectua o biopsie ghidată ecografic a oricărei leziuni suspecte. Pacienții care necesită excizii sunt operați în cadrul departamentului chirurgical unde avem, inclusiv, posibilitatea detectării ganglionului sentinelă, metodă ce reduce semnificativ complicațiile postoperatorii și grăbește recuperarea pacienților.

Tratamentul tumorilor cutanate complexe: tratamentul complex al melanomului malign, identificarea ganglionului sentinelă, lambouri cutanate pentru acoperirea zonelor dificile etc – Aceste intervenții se fac în echipă complexă: dermatolog, chirurg, chirurg estetician, oncolog, anatomo-patolog. Avem posibilitatea de a realiza, la cel mai înalt nivel, atât proceduri diagnostice (dermatoscopie computerizată) cât și tratamente (excizii, indiferent de gradul de complexitate, detecție de ganglion sentinelă etc).

Servicii oferite

  • Consult de specialitate;
  • Excizia tumorilor cutanate / subcutanate;

  • Tratamentul tumorilor de suprafața (nevi dermici), precum și de părți moi (chist sebaceu, lipom și orice alte tumori ale părților moi;
  • Ligatură hemoroidală;
  • Tratamentul abceselor cutanate (chist sebaceu infectat, abcese și fistule pilonidale infectate, abcese și fistule ano-perianale;
  • Fimoza, frenotomie;
  • Podologie, unghie încarnată, verucă plantară;
  • Cauterizări și rezecții laser a diverselor leziuni cutanate (papiloame, cheratoze, fibroame,condiloame, xantelasme, rinofima).
  • Scrisoare medicală, referat medical;

Intervenții chirurgicale

  • Fistulectomie anală cu spitalizare;
  • Hemoroidectomie cu spitalizare;
  • Cură chirurgicală a fisurii anale;
  • Cură chirurgicală a bolii pilonidale;
  • Cură chirurgicală a RVP;
  • Cură herniei inghinale/ombilicale/epigastrice – clasică/laparoscopică;
  • Colecistectomie – clasică/laparoscopic;
  • Cură eventrației – clasic/laparoscopic;
  • Rezecții gastrice;
  • Histerectomie;
  • Anexectomie – clasic/laparoscopic;
  • Chistectomie ovariană- clasic/laparoscopic;
  • Apendicectomie – clasic/laparoscopic;
  • Tiroidectomie totală/subtotală;
  • Excizii conservatoare ale sânului – sectorectomie, mastectomie radicală, mastectomie tip Madden;
  • Puncție Biopsie mamară;
  • Safenectomie pentru vene varicoase.

Tratamentul combinat al varicelor

Varicele sunt acele dilatații saculare permanente ale venelor superficiale ale membrelor inferioare.

Chiar dacă localizarea la nivelul membrelor inferioare este, de departe, cea mai frecvent întâlnită, există și alte localizări: pubiană, perineală, abdominală etc.

Dr. Gabriel Ianoși

Medic primar chirurgie generală, doctor în medicină, masterat în Managementul Unităților Sanitare

Dr. Liviu Drăgușin

Medic primar chirurgie generală

Dr. Mănescu Dragoș

Medic primar chirurgie generală, doctor în medicină

Dr. Giorgiana Graure

Medic specialist chirurgie generală

Dr. Mihai Popescu

Medic primar chirurgie generală, doctor în medicină

Programări la telefon 0351.178.448

Informații pentru pacient

În cadrul Centrului Medical Dr. Ianoși, indiferent că este vorba despre consultații sau tratamente ambulatorii, spitalizare de zi sau spitalizare continuă ne dorim să oferim cele mai înalte standarde de tratament și confort pacienților noștri.

Asigurăm o atenție maximă potențialelor infecții intraspitalicești împotriva cărora folosim cele mai moderne mijloace de asepsie și igienă.

Ne străduim să venim în întâmpinarea tuturor pacienților noștri cu aceeași promptitudine și profesionalism din dorința de a obține rezultatele cele mai bune.

Contractele de colaborare cu CAS dar și cu o serie de asiguratori privați de sănătate ușurează efortul financiar pe care, altfel, dumneavoastră, pacienții noștri, ați fi nevoiți să-l faceți.

Programări la telefon 0351.178.448.