Tratament pete pigmentare

Indepartarea petelor pigmentare

Pistruii sau efelidele, petele solare, petele de imbatranire si, in special, melasma au reprezentat mult timp o piatra de incercare pentru dermatologia clasica deoarece, fie tratamentele cu creme depigmentante nu aveau efectul dorit, fie tratamentele efectuate lasau cicatrici uneori mai inestetice decat boala initiala.

Astazi, metodele de aur pentru indepartarea petelor pigmentare sunt reprezentate de peelingul chimic, tratamentul cu lumina inalt pulsata (IPL) si tratamentul laser (fractional non ablativ si laserul Alexandrite).

Pentru indepartarea petelor solare sau a pistruilor este suficient tratamentul cu lumina inalt pulsata, in schimb pentru tratamentul melasmei care este un fenomen dinamic ce are cauze multiple (hormonale, genetice, folosirea anticonceptionalelor etc) doar tratamentul laser are eficienta dovedita. Dar trebuie stiut ca nu orice laser poate rezolva problema melasmei, cel mai eficient fiind considerat la ora actuala laserul fractional non-ablativ urmat de laserul Alexandrite.

Peelingul (exfolierea chimica cu indepartarea straturilor superficiale sau profunde ale pielii) nu are eficienta decat pentru leziunile superficiale pigmentare ale pielii, avand eficienta minima pentru melasma.

Noi promovam, cu rezultate excelente, toate cele trei metode adaptandu-le fiecarui pacient in parte  in functie de tipul petelor pigmentare, vechimea acestora si fototipul pacientului. Tratamentul se efectueaza in mai multe sedinte, in medie 2-3 spatiate la 1 luna interval, uneori fiind necesare chiar 5-7 sedinte.