
Tratament acnee
Cauzele care produc acneea nu sunt în totalitate cunoscute. De regulă, este vorba de factori microbieni, hormonali și genetici. La ora actuală sunt cunoscute peste 10 forme clinice diferite ale acneei, fiecare având un tratament specific.
Cele mai moderne mijloace de tratare ale acneei, la ora actuală, sunt: tratamentul laser / lumină înalt pulsată, peelingul superficial și mediu, tratamentul dermatocosmetic și tratamentul general pe care pacientul acneic trebuie să îl urmeze acasă timp de câteva luni.
Tratamentul laser / lumină înalt pulsată în acnee este folosit în Europa de Vest și în SUA de peste 10 ani, în ultimul timp aceeași tehnică de top fiind adoptată în câteva centre dermatologice specializate din România.


Tratamentul laser / lumină înalt pulsată este nedureros, fără reacții adverse, neiradiant și nu afectează alte structuri ale pielii. Acesta durează, în medie, 15 minute și se efectuează în 4-8 ședințe ce se desfășoară de 1-2 ori/săptămâna pentru formele grave de acnee sau odată pe săptămâna pentru formele moderate și ușoare de boală. Este singurul tratament existent la ora actuală prin care se poate îndepărta (steriliza) microbul situat în profunzimea glandelor sebacee din piele, concomitent cu reducerea dimensiunilor acestora.
În centrul nostru medical, pacienții pot beneficia de cele mai moderne lasere folosite în tratamentul împotriva acneei precum: THERACLEAR și tratamentul IPL antiacneic de la LUMENIS.
Peelingul superficial și mediu are un rol important atât în tratamentul formele ușoare de acnee, cât și în acneea cicatricială. Se poate efectua săptămânal (cel superficial) sau lunar (cel mediu), având că scop o descuamare în grade variabile a pielii (de la discretă până la descuamări mari care împiedică pacientul să părăsească domiciliu), urmate apoi de o reînnoire a tegumentului.
Tratamentul dermatocosmetic al tenului acneic este o problemă foarte delicată deoarece ne aflăm în față unui ten extrem de sensibil, iar aplicarea unui produs cosmetic neadecvat poate determina o agravare a acneei, lăsând urme care cu greu pot fi îndepărtate.
Din acest motiv, produsele cosmetice pe care le folosim trebuie să fie strict adecvate tipului de ten și formei clinice de acnee a pacientului respectiv.
În ceea ce privește cicatricile rezultate în urma acneei, acestea sunt corectate prin mijloace moderne de terapie laser, combinate cu peeling, tehnici de subcizie și umplere cu acid hialuronic.
În concluzie, cel mai important pas în tratarea acneei este stabilirea corectă de către specialistul dermatolog a formei clinice de boală. Centrul nostru medical este printre primele din România unde se folosește tratamentul specific, combinat local, general și laser, cu rezultate spectaculoase.
