
Tratamentul varicelor
Varicele sunt acele dilatații saculare permanente ale venelor superficiale ale membrelor inferioare. Chiar dacă localizarea la nivelul membrelor inferioare este, de departe, cea mai frecvent întâlnită, există și alte localizări: pubiană, perineală, abdominală etc.
Boala varicoasă este foarte frecventă, afectând circa o jumătate din populație, cu predominanță la femei unde poate ajunge la 60%, circa 15% din populație necesitând un tratament chirurgical.
Factorii favorizanți sunt: ortostatismul prelungit, anumiți factori constituționali (persoane longiline), anumiți factori endocrini (varicele se dezvoltă, în mod deosebit, în sarcină), căldura excesivă ori asocierea căldurii excesive cu umiditatea. S-a constatat o incidență mai mare a bolii la obezi cu hipertensiune arterială, persoane sedentare etc.
Boala debutează cu senzație de tensiune la nivelul gambelor, oboseală și edeme. Până la constituirea varicelor propriu-zise, predispuse la complicații, venele parcurg mai multe stadii: teleangiectazii (venule roșii-violacee cu diametrul de până la 1 mm dispuse ca o pânză de păianjen) și vene reticulare (albăstrui, cu diametru de 1-5 mm, nepalpabile).
Dar nu numai aspectul estetic este important pentru boala varicoasă ci și faptul că aceasta poate determina complicații.
Cele mai frecvente complicații ale bolii varicoase sunt:
– edemul membrului inferior (umflătura acestuia), aspectul de „picioare grele”;
– dezvoltarea dermitei de stază – o colorație roșie-maronie a tegumentelor gambelor provocată de vascularizația locală inadecvată;
– dezvoltarea de ulceratii (ulcere de gambă) cu evoluție întârziată;
– sângerarea masivă prin ruptura varicelor;
– flebita și tromboflebita superficială – care reprezintă inflamația și infecția venei varicoase – și care poate genera ulterior complicații importante cu risc vital (de tipul embolismului pulmonar).
Tratamentul varicelor membrelor inferioare este complex și poate fi medical ori chirurgical. Acesta se poate realiza atât în condiții ambulatorii cât și prin internare într-o clinică chirurgicală.
Tendința modernă este aceea de a asigura un tratament nechirurgical care să permită recuperarea rapidă cu reluarea imediată a activității și care să asigure un aspect cosmetic adecvat în condițiile eliminării elementelor de risc.
Pentru aceasta s-au dezvoltat tehnici moderne, printre care scleroterapia și tratamentele cu radiofrecvență ori laser.
Scleroterapia reprezintă injectarea în vena varicoasă a unei substanțe care va asigura obstruarea ei și transformarea într-un cordon fibros subțire, invizibil. Se adresează, în special, venelor de calibru mic și mijlociu și are avantajul simplității și eficienței, putând fi repetată la nevoie.
Prin această tehnică nu pot fi abordate vasele foarte mici. Metoda este simplă și se poate aplica într-un cabinet medical fiind utilizată pe scară din ce în ce mai largă în lume. Studii științifice medicale de dată recentă au demonstrat eficiența metodei prin comparație cu tratamentul chirurgical clasic.
Practic, pacientul va suporta mai multe injecții cu ace foarte fine prin care se va introduce o cantitate bine stabilită de substanță sclerozantă în venele varicoase. Ședința durează circa 30 de minute.
Nu este necesară internarea, iar după ședința de scleroterapie este suficientă o scurtă perioadă de repaus ori purtarea unor ciorapi medicinali care să asigure o compresiune uniformă a membrelor inferioare.
Tratamentul cu laserul Nd:Yag – este un tratament complementar scleroterapiei, prin el putându-se aborda și vasele foarte mici (teleangiectaziile și venele reticulare). Se utilizează, în funcție de tipul de vene varicoase, mai multe tipuri de aparate laser care adaptează lungimea de undă a fasciculului luminos la situația locală.
Fasciculul adecvat aplicat asigură închiderea vaselor varicoase permitând eliminarea acestora fără cicatrici și fără riscul unor reacții alergice. La ora actuală, la nivel mondial, terapia laser este cea mai modernă soluție nechirurgicală de tratament a varicelor membrelor inferioare.
Pacientul va purta, pe durata tratamentului, ochelari speciali pentru a nu intra în contact cu raza laser. Fiecare impuls se soldează cu închiderea vaselor vizate. Efectul este cu adevărat spectaculos în dispariția micilor venectazii, rolul cosmetic fiind evident.
Ca și în cazul scleroterapiei, nici pacientul supus tratamentului laser nu necesită internare în spital. Ședința de tratament laser durează circa 30-40 minute. La sfârșitul acesteia se vor aplica creme hidratante și, pentru o scurtă perioadă, gheață locală.
Ce este important de reținut este faptul că aceste tratamente moderne se adresează stadiilor de debut ale bolii varicoase astfel încât, încă de la apariția acestor venectazii este necesară consultarea unui medic specialist care va propune pacientului tratamentul adecvat.
Parafrazând un vechi dicton medical care spune că este mai ușor să previi o boală decât să o tratezi, am putea spune că, acum, este mai comod și mai estetic dar și mult mai eficient să vindeci niște varice incipiente decât să aștepți ca acestea să se complice.
În cadrul centrului nostru medical se asigură tratamentul combinat al varicelor membrelor inferioare, atât prin scleroterapie cât și prin laser.