Fototerapie UVB

Primul centru medical din Craiova în care poţi beneficia de terapie cu ultraviolete cu bandă îngustă (fototerapie), util pentru numeroase boli ale pielii (psoriazis, vitiligo, boli alergice, eczeme, peladă, limfoame cutanate, lichen plan etc.).

Fototerapia sau terapia cu radiaţii ultraviolete reprezintă expunerea controlată a pielii pacientului la lumina artificială cu ultraviolete (UV), fiind utilizată în multe afecţiuni dermatologice. Această tehnică se foloseşte de mai mulţi ani în dermatologie, primele terapii utilizate fiind cele cu ultraviolete tip A (UVA). Ulterior acestea au fost din ce în ce mai mult înlocuite cu lămpile ultraviolete tip B (UVB) cu bandă largă, iar azi, cele mai performante şi eficiente tratamente se fac folosind lămpile de ultraviolete (UVB) cu bandă îngustă.

 

Care sunt avantajele terapiei cu UVB cu bandă îngustă?

–          este cel mai eficient şi sigur tratament fototerapic;

–          se poate trata orice zona a corpului, la orice varsta

–          nu necesită folosirea substanţelor fotodinamice (psoraleni) pe perioada tratamentului;

–          rezultatele apar după primele şedinţe de tratament;

–          reduce riscul arsurilor severe sau eritemul, frecvente în cursul terapiei cu UVA convenţionale;

–          tratamentul se face sub control medical cu doze calculate în funcţie de afecţiunea şi tipul de piele al pacientului (fototip);

–          în timpul tratamentului pacientul nu prezintă senzaţie de durere sau arsură.

Care sunt efectele adverse ale terapiei cu UVB cu banda ingusta?

Efectele adverse sunt in general minime, fiind reprezentate de roseata prelungita a pielii, mancarime, rareori edem sau mici vezicule, asemanatoare arsurii solare. Acestea dispar in cateva zile, tratamentul putand a fi continuat dupa o scurta pauza.

Terapia cu UVB banda ingusta nu este iradianta, de aceea se adreseaza atat copiilor cat si adultilor.

Spre deosebire de solar, fototerapia foloseşte o lungime de undă controlată, fiind foarte sigură pentru piele. Ea nu bronzează pielea ci tratează diferite boli ale acesteia.

În Centrul Medical Dr.Ianoşi folosim aparatul UVB cu banda ingusta UVBIotek Versa Lite produs în S.U.A. în anul 2011, un aparat sigur şi extrem de eficient, cu ajutorul căruia putem trata orice zonă a corpului.

Tratamentul se desfăşoară în mai multe şedinţe săptămânale (in medie 3) pe o durata de minim 4 saptamani, stabilite în funcţie de tipul de boală şi zona de tratament. Deoarece este un tratament sigur pentru piele, nu exista un numar maxim de sedinte de care poate beneficia un pacient.