logo
  • Telefon 1: 0351 178 448
  • Telefon 2: 0723 736 475

variceVaricele sunt acele dilatatii saculare permanente ale venelor superficiale ale membrelor inferioare. Chiar dacă localizarea la nivelul membrelor inferioare este, de departe, cea mai frecvent întâlnită, există si alte localizări: pubiană, perineală, abdominală etc.

Boala varicoasă este foarte frecventă, afectând circa o jumătate din populatie, cu predominentă la femei unde poate ajunge la 60%, circa 15% din populatie necesitând un tratament chirurgical. Factorii favorizanti sunt: ortostatismul prelungit, anumiti factori constitutionali (persoane longiline), anumiti factori endocrini (varicele se dezvoltă, în mod deosebit, în sarcină), căldura excesivă ori asocierea căldurii excesive cu umiditatea. S-a constatat o incidentă mai mare a bolii la obezi cu hipertensiune arterială, persoane sedentare etc.

Boala debutează cu senzatie de tensiune la nivelul gambelor, oboseală si edeme. Până la constituirea varicelor propriu-zise, predispuse la complicatii, venele parcurg mai multe stadii: teleangiectazii (venule rosii-violacee cu diametrul de până la 1 mm dispuse ca o pânză de păianjen) si vene reticulare (albăstrui, cu diametru de 1-5 mm, nepalpabile).

Dar nu numai aspectul estetic este important pentru boala varicoasa ci si faptul ca aceasta poate determina complicatii. Cele mai frecvente complicatii ale bolii varicoase sunt:

– edemul membrului inferior (umflatura acestuia), aspectul de “picioare grele”,

– dezvoltarea dermitei de staza – o coloratie rosie-maronie a tegumentelor gambelor provocata de vascularizatia locala inadecvata

– dezvoltarea de ulceratii (ulcere de gamba) cu evolutie trenanta

– sangerarea masiva prin ruptura varicelor

– flebita si tromboflebita superficiala – care reprezinta inflamatia si infectia venei varicoase – si care poate genera ulterior complicatii importante cu risc vital (de tipul embolismului pulmonar).

Prin urmare, NU TREBUIE ASTEPTAT CA VARICELE SA PRODUCA COMPLICATII CI TREBUIE INSTITUIT UN TRATAMENT ADECVAT PRECOCE!

Tratamentul varicelor membrelor inferioare este complex si poate fi medical ori chirurgical. Acesta se poate realiza atât în conditii ambulatorii cât si prin internare într-o clinică chirurgicală. Tendinta modernă este aceea de a asigura un tratament nechirurgical care să permită recuperarea rapidă cu reluarea imediată a activitătii si care să asigure un aspect cosmetic adecvat în conditiile eliminării elementelor de risc. Pentru aceasta s-au dezvoltat tehnici moderne, printre care scleroterapia si tratamentele cu radiofrecventă ori laser.

Scleroterapia reprezintă injectarea în vena varicoasă a unei substante care va asigura obstruarea ei si transformarea într-un cordon fibros subtire, invizibil. Se adresează, în special, venelor de calibru mic si mijlociu si are avantajul simplitătii si eficientei, putând fi repetată la nevoie. Prin această tehnică nu pot fi abordate vasele foarte mici. Metoda este simplă si se poate aplica într-un cabinet medical fiind utilizată pe scară din ce în ce mai largă în lume. Studii stiintifice medicale de dată recentă au demonstrat eficienta metodei prin comparatie cu tratamentul chirurgical clasic.

Practic, pacientul va suporta mai multe injectii cu ace foarte fine prin care se va introduce o cantitate bine stabilită de substantă sclerozantă în venele varicoase. Sedinta durează circa 30 minute. Nu este necesară internarea, iar după sedinta de scleroterapie este suficientă o scurtă perioadă de repaus ori purtarea unor ciorapi medicinali care să asigure o compresiune uniformă a membrelor inferioare.

Tratamentul laser – este un tratament complementar scleroterapiei, prin el putându-se aborda si vasele foarte mici (teleangiectaziile si venele reticulare). Se utilizează, în functie de tipul de vene varicoase, mai multe tipuri de aparate laser care adaptează lungimea de undă a fasciculului luminos la situatia locală. Fasciculul adecvat aplicat asigură închiderea vaselor varicoase permitând eliminarea acestora fără cicatrici si fără riscul unor reactii alergice. La ora actuala, la nivel mondial, terapia laser este cea mai modernă solutie nechirurgicala de tratament a varicelor membrelor inferioare.

Pacientul va purta, pe durata tratamentului, ochelari speciali pentru a nu intra în contact cu raza laser. Fiecare impuls se soldează cu închiderea vaselor vizate. Efectul este cu adevărat spectaculos în disparitia micilor venectazii, rolul cosmetic fiind evident. Ca si în cazul scleroterapiei, nici pacientul supus tratamentului laser nu necesită internare în spital. Sedinta de tratament laser durează circa 30-40 minute. La sfârsitul acesteia se vor aplica creme hidratante si, pentru o scurtă perioadă, gheată local.

Ce este important de retinut este faptul că aceste tratamente moderne se adresează stadiilor de debut ale bolii varicoase astfel încât, încă de la aparitia acestor venectazii este necesară consultarea unui medic specialist care va sti să îndrume pacientul în vederea rezolvării problemei. Parafrazând un vechi dicton medical care spune că este mai usor să previi o boală decât să o tratezi, am putea spune că, acum, este mai comod si mai estetic dar si mult mai eficient să vindeci niste varice incipiente decât să astepti ca acestea să se complice.

In cadrul centrului nostru medical se asigura tratamentul combinat al varicelor membrelor inferioare, atat prin scleroterapie cat si prin laser.

Scleroterapia se face injectand polidocanol cu acele cele mai fine existente pe piata (grosime 32 G).

Tratamentele laser vizeaza venectaziile si se face utilizand platforma laser StarLux 500 si terminalul Nd-YAG al acesteia.