Campania Dr. Ianoşi de prevenţie a cancerului de sân

Peste 300 de consultaţii în două luni în campania Dr. Ianoşi de prevenţie a cancerului de sân

Două luni, 440 de programări, 327 de consultaţii, 2 cancere de sân depistate şi cel puţin două suspiciuni de malignitate. Aşa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, ampla campanie de screening pentru cancerul mamar derulată de Centrul Medical Dr. Ianoşi la finalul anului trecut, în perioada noiembrie-decembrie.

Pentru că diagnosticarea activă poate salva vieți, am invitat la un control gratuit toate femeile care au dorit să participe la această campanie. Am încercat să le facem să înţeleagă importanța examenului medical chiar când nu există nicio suspiciune de boală.

Ce am constatat în aceste două luni? Am constatat că, în general, femeile nu ştiu de ce este atât de importantă prevenţia şi, astfel, nu fac nimic sau aproape nimic în acest sens. Un control la medic efectuat anual poate depista anumite anormalități și stă la baza unui eventual plan de investigații ulterior!

Chiar dacă nu acesta a fost cel mai important obiectiv, campania noastră a avut, mai ales, un caracter educaţional. Deși, în general, programele de screening se adresează grupelor de vârstă peste 40 de ani, am constatat un interes deosebit din partea multor femei tinere, ceea ce a întărit caracterul educațional al proiectului nostru. Peste 40% dintre femeile participante au avut vârsta sub 40 de ani iar multe dintre femeile din zona de interes pentru screening (peste 45 ani) au ajuns la noi trimise de fiice sau nepoate. Una dintre femei și-a mobilizat întregul grup de whats-up!

Sunt lucruri care ne-au impresionat și ne-au convins că a meritat efortul în contextul în care perioada aceasta a fost plină şi foarte solicitantă pentru noi.

Sigur, au existat multe situații în care a fost nevoie să recomandăm investigații imagistice. Aș vrea să fim bine înțeleși: nu am urmărit promovarea propriilor servicii de imagistică cu toate că dotarea acestora este de excepție! Când am făcut recomandarea de investigație, fiecărei femei i-am sugerat 3-4 opțiuni bune din Craiova. Am revăzut, în perioada imediat următoare, mai multe femei la care investigațiile efectuate au confirmat sau infirmat suspiciunile inițiale.

327 de femei reprezintă, totuși, doar o picătură. Prin comparație, doar în Craiova trăiesc 130.000! Evident, singuri nu putem să cuprindem întreg sistemul. Este nevoie de programe de prevenție la nivel national, de implicare a autorităților, de o finanțare adecvată. Chiar dacă acesta a fost doar un semnal, suntem convinşi că, implicându-ne, fiecare dintre noi putem aduce o contribuţie valoroasă la educaţia legată de prevenţie şi, astfel, la salvarea de vieţi!

Campania a ajuns la final, însă la Centrul Medical Dr. Ianoşi orice femeie poate beneficia în continuare de consultaţii gratuite în baza biletului de trimitere.

Ca o concluzie, mesajul nostru, la final de campanie, spune că este important să ne cunoaştem corpul, să îl ascultăm, să nu îl neglijăm. Încă din tinereţe, oamenii trebuie să îşi respecte propriul corp, pentru că este cel mai de preţ “bun” de care fiecare dintre noi dispune în această viaţă. Nu trebuie să ne fie frică să ne adresam medicilor. Prevenţia salvează mii de vieti.

Tu ce îţi doreşti să fii? Un om informat, cu o solidă educaţie a prevenţiei în sănătate, sau cel care ajunge la medic prea târziu?

Telefon: 0351 178 448; Tel/fax: 0251 414 700
Mobil: 0723 736 475
Program: LUNI – VINERI 09.00 – 19.00
SAMBATA 09.00 – 14.00
Să fiți sănătoși și frumoși !